Отборите от ТУ-СОФИЯ заеха първо и второ място в студентския конкурс за разработване на проект, свързан с атомната енергетика “HackAtoM”

За втора поредна година със съдействието на компанията Росатом на 25 и 26 ноември се проведе студентският хакатон на атомна тема. В програмата бяха включени и лекции на учени от Нижни-Новгородски държавен технически университет, Томски политехнически университет, Санкт Петербургски политехнически университет, Уралски държавен технически университет, Национален изследователски ядрен университет МИФИ, Обнински институт за ядрена енергетика.

В рамките на едно денонощие отборите трябваше да създадат интерактивно приложение, предназначено за популяризиране на ядрената енергетика. Журито беше съставено от Дмитрий Самохин и Александър Нахабов от Национален изследователски ядрен университет МИФИ и Младен Митев, председател на Българско ядрено дружество. Наградите за победителите и всички, взели участие в предизвикателството, бяха осигурени от руската атомна корпорация „Росатом”.

Технически университет – София бе представен от два отбора, съставени от студенти от различни курсове на бакалавърската специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ и магистърската „Ядрена енергетика“.

Първо място в състезанието спечели отборът на Иван и Владимир Телкиеви, Ангел Иванов, Васил Узунов и Мирослав Петров, които разработиха мобилно приложение, а второто място спечелиха Бранимира Маркова, Цветан Йовов, Александър и Даниела Михайлови, Лилия Великова и Свилен Станулов с разработения от тях интернет сайт (http://www.nuclenergy.free.bg/).